Home  Boekenplank
Kartonnage
Projecten
Stempelhoekje
   
 

Atjeh kast met laden

Oosterse of Chinese  kastjes vind ik eigenlijk het leukste om te maken. De kunst is alleen om mooie platen op de kop te tikken, want aan de hand daarvan kun je de maten bepalen van een kastje of doos.

Dit kastje is 29 breed x 26 hoog.het is geheel bekleed met zwart linnen in de all-over techniek. Binnen ziet u 6 lades, de diepte daar van is 6,7 cm en voorzien van een brons kleurige knopje. Ook de lades zijn bekleed (alweer in de all-over techniek) met abrikoos kleurig papier. 
Het is leuk om met de verdeling daarvan wat te spelen. En toch een rustig beeld te houden.

 

 

De binnen kant van de deurtjes heb ik afgewerkt door een extra plaatje bord te bekleden met een mooi zwart papier waar een goudkleurig blaadje in zit. Zo kon ik gelijk de gaatjes weg werken van de sluiting, de lusjes op de voorkant heb ik van leer koord gemaakt waar het stokje door heen is gehaald.

Als afwerking van het geheel heb ik een soort taludje gemaakt van 3 plaatjes grijsbord waar het kastje op staat, aan de bovenkant is 1 plaatje extra geplakt wat overal 5 mm uitsteekt, (behalve de achterkant).

Tot slot het spannende werkje om de platen op te plakken. Aan 4 zijden dus, de achter kant moet ook mooi zijn. Klik hier om de andere kanten van de kast te zien. 
Om het geheel zo te maken dat je het makkelijk opzij kan schuiven, heb ik aan de onderkant een stukje kunstleer geplakt. 

Zo dit is dus de beschrijving, een regel of 12, maar zo makkelijk is het natuurlijk niet, ik wil u wel laten weten dat het al met al veel tijd kost om het te maken.

Als ik zo iets heb bedacht in mijn kop dan ga ik daar ook helemaal voor, en dan moet het ook in een flink tempo gebeuren, zo is doorgaans mijn werkwijze. Je moet een bepaalde gedrevenheid hebben en je zelf voorhouden dat jij de baas bent over dat papier en grijsbord. Dat wil niet zeggen dat alles altijd even goed lukt, ook aan dit kastje zit een kleine oneffenheid, maar ik vertel u niet waar!!!

O, ja aan de binnenkant hangt een snoeperig klein houten boeken leggertje.


 Bekijk hier de verschillende kanten van de Atjeh kast